Prostat Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Prostat Kanseri Belirtileri ve Tedavisi, erkeklerde en çok görülen kanser türlerinden biridir. Kanserler arasında en çok can alan ikinci kanser türüdür. Genellikle ilk evrede iken fark edilmez ve ilerleyen evrelerde geç kalınarak fark edilmektedir.
Bu yazımızda sizler için; Prostat kanseri tedavisi, Geç kalınmış prostat kanseri, İlerlemiş prostat kanseri tedavisi, prostat kanseri 4. evre, Prostat kanserinin son evresinin belirtileri, Prostat kanserinin kemiklere sıçraması belirtileri, Kadınlarda prostat kanseri, Prostat kanseri öldürür mü? Gibi konuları işleyeceğiz.
Prostat Kanseri Nedir?
Prostat kanseri genellikle erkeklerde görülmektedir. Yaklaşık olarak orta boy bir ceviz ölçülerine sahip olup mesanenin altına yerleşmiş olarak ortaya çıkar. Prostat kanseri genel olarak, prostat dokusunda yer alan bazı hücrelerin anormal gelişim evresi göstererek tümör yapıları oluşturması sonucunda ortaya çıkar. Prostat kanseri, prostatın beli bir kısmında görülebileceği gibi birçok alanda da görülebilir.
Prostat kanseri genel olarak 65 yaş ve üstü insanlar da görülmektedir. Erken teşhis için herhangi bir belirti vermeden ilerleyen sinsi bir hastalık tipidir. Ancak prostat kanseri tedavi edilmezse zaman içerisinde hızla büyür ve daha sonra idrar kanalına baskı yaparak gelişim gösterir. Bu durumda da idrar ile ilgili bazı şikayetler oluşabilmektedir.
Buradan da anlaşılacağı üzere prostat kanseri tanı ve tedavisinde geç kalınmış olması durumda başka dokulara yayılım göstermektedir. Böylece tedavisi her geçen gün dahada zorlaşmaktadır.
Prostat Kanseri Belirtileri
Prostat kanseri belirtileri, hastalığın farklı evresinde farklı belirtiler karşımıza çıkmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere prostat kanseri son derece sinsi bir hastalıktır. Özellikle hastalığın ilk evresinde pek bir belirti görülmemektedir. Bu yüzden prostat kanseri ile ilgili ilk evrede şikayetler pek görülmez. Prostat kanseri belirtileri gün yüzüne çıktığında hasta doktor kontrollerini sıklaştırmalıdır. Bu durum hasta tedavisinin başarısını artıracaktır.
Prostat Kanseri belirtileri şu şekildedir:
- İdrar yapmada zorluk ve idrar güçlüğü,
- Kemik ve kas ağrılarının sıklaşması,
- İdrar akışındaki kuvvet ve tazyik azalması,
- Menide veya idrarda kan görülmesi,
- Cinsel ilişki esnasında boşalma yaşanırken ağrı meydana gelmesi,
- Kasık bölgesinde rahatsızlık hissiyatının baş göstermesi,
- Sertleşme problemlerinin ortaya çıkması
Genel olarak prostat kanserinin belirtileridir. Prostat kanseri bazı durumlarda iyi huylu olarak gelişim gösterebilir. Prostat büyümesi de meydana gelebilir. Buradaki asıl sorun prostat kanseri vücudun başka organlarına bulaştıysa bununla ilgi belirtilerde ortaya çıkabilir. Mesela prostat kanseri kemiklere yayıldıysa kemik ağrısı meydana gelebilir.
Prostat Kanseri Neden Oluşur?
Prostat kanserinin ortaya çıkmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlere baktığımızda şöyle sıralayabiliriz:
- Kalıtsal ve genetik faktörler sık görülen nedenlerden biridir.
- Genetik olmayan ve çevresel olarak ortaya çıkan faktörler,
- İlerleyen yaşla birlikte yaşın etkisine bağlı olarak ortaya çıkması,
- Irk faktörünün etkili olması,
- Selenyum ve E vitamini ağırlıklı beslenmemek,
Gibi nedenler prostat kanserinin genel nedenler olarak değerlendirilebilir. Bu nedenler içerisinde ırk faktörüne baktığımızda genel olarak siyahi erkekler beyaz erkeklere oranla prostat kanseri daha sık görülür. Buda ırk faktörünü oluşturur.
Prostat Kanserinin Tedavisi
Prostat kanserine yakalanan hastaların %2,5 ‘ü sadece ölüm kalım savaşı veriri. Ancak çok sık görülmesi sebebiyle kanserler arasında en çok ölüm oranına sahip kanser türüdür. Prostat kanserinin tedavisi kanserin büyüme hızına, yayılım durumuna, hastanın genel sağlık durumuna uygun olarak yapılmaktadır.
Ayrıca yan etkilere bağlı olarak farklı tedavilerde tercih sebebi olabilmektedir. Prostat kanseri erken evrede ise tedavisi kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Burada genel olarak cerrahi seçenekler prostat kanserinin en sık tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradaki asıl amaç kanserli hücreleri almaktan ziyade prostatın tamamamının alınmasıdır.
Cerrahi prostat kanseri ameliyatında çok farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler hastanın durumuna ve hastaya göre değişmektedir. Bu cerrahi operasyonlar şöyledir:
- Robotik laparoskopik yöntemler,
- Açık cerrahi operasyon yöntemler
Olmak üzere farklı yöntemler mevcuttur. Bu operasyonların her birinin iyileşme evresi de farklılık göstermektedir. Buradaki asıl önemli olan şey prostat alınırken prostat çevresinde bulunan ve aynı zamanda peniste sertleşmeye engel olacak herhangi bir nedene sebebiyet vermemektedir. Bu yüzden bu cerrahi operasyonlar yapılırken sertleşmeye etki edecek sinirler korunur.
Prostat Kanserinin Evreleri
Prostat kanserinin birçok evresi bulunmaktadır. Bu evrelerin her biri başka belirtilere ve sonuçlara yol açmaktadır. Ayrıca her bir belirti ile birlikte prostat kanseri daha çok alana yayılım göstermektedir.
- Prostat Kanseri 1. Evre: Prostat kanseri bu evrede iken sınırlı bir alan üzerinde bulunur ve prostatın sadece belli bir kısmında görülür. Burada Gleason skoru ve PSA değerleri oldukça düşüktür. Prostat kanserinin birinci evresine baktığımızda bu evrede makattan muayene veya makattan görüntüleme yöntemleri gibi yöntemlerle tespit edilemez. Prostat çok bir dar alanda olduğu için tespiti zor olduğundan rahatlıkla yayılım gösterebilir.
- Prostat Kanseri 2. Evre: Prostat kanseri 2. Evreye girdiğinde artık birçok şey değişim gösterir. Burada tümör çok daha büyüktür ve yayılım göstermiştir. Prostatın her iki lobunda da prostat görülebilir. Ancak kanser hücreleri hala prostatın dışına yayılmamıştır. Bu yüzden kanserli bölge olan prostatın alınması ile birlikte kanserden kurtulmak mümkündür. Bu evrede iken tümör hala muayene yoluyla veya radyolojik yöntemler ile tespit edilememektedir. Ancak Gleason skoru daha yüksek bir değere sahiptir.
- Prostat Kanseri 3. Evre: Prostat kanseri 3 evre aşamasında kanserli hücre artık prostatın dışına çıkmıştır. Genellikle sperm kesesine doğru yayılım gösterir ve spermlere zarar verir. Ayrıca lenf nodlarına zarar vererek yayılım göstermiş durumda olur. Bu durumda prostatı alarak kanserli hücreden kurtulma cerrahi operasyonu yapılmaz. Çünkü kanser artık prostatın dışındadır.
- Prostat Kanseri 4. Evre: Prostat kanseri 4 evreye geldiğinde kanser artık birçok bölgeye sıçramış demektir. Prostat dışında kemiklere, yakın organlara veya bölgelere sıçramıştır. Ayrıca karaciğer ve yakın organlara da sıçramış durumda olduğunda tedavisi çok daha zordur.